Verner Panton, og de tidløse lamper

De fleste kender de store, hvide, champignonformede lamper, som igennem årtier har lyst op i danske, og udenlandske hjem. “Panthella”, hedder de, og de er designet af én af dansk designhistories helt store ikoner – Verner Panton.

Verner Panton designede ikke kun lamper. Han har også designet en lang række møbler, hvoraf flere er at regne for klassikere i dansk møbeldesigns historie. Men igennem helt sit liv, og sit virke, var det lyset der først og fremmest fascinerede fynboen, som blev født i Gamtofte på Fyn helt tilbage i 1926.

Dengang var der ikke mange der havde spået af han, 40 år senere, ville være at regne for én af de mest tonaangivende designere i de farvestrålende 60ere. Ikke bare i Danmark, men i hele verden.

Verner Panton blev uddannet på Odense Tekniske Skole, og læste derefter på Kunstakademiets Arkitektskole, hvorfra han fik sin eksamen i 1951. Han var ansat hos Arne Jacobsen fra 1950-52, hvorefter han rejste rundt i Europa i tre år, og kom hjem og åbnede eget værksted i 1955.

I værkstedet gav Panton liv til en række ikoniske designs, og i 1971 lancerede han så “Panthella”. Den ikoniske lampe, med den store hvide akrylskærm, som mange kender fra de danske stuer den dag i dag. Panthella kom som standerlampe og som bordlampe, og i forskellige størrelser. Det strømlinede design blev en succes med det samme, og er stadig populært den dag i dag.

Udover Panthella, har Verner Panton også designet den meget populære Globe-lampe, den særprægede, nærmest asiatisk inspirerede Fun-pendel og en lang række andre, ikoniske lamper.

Vi køber alle typer lamper og møbler designet af Verner Panton. Har du noget du ønsker at sælge, er du velkommen til enten at sende os en mail på tilbud@dodsbo-sydsjaelland.dk, eller ringe til os på telefon 71 99 41 61. Så giver vi gerne et tilbud.

Indgår vi en handel, afhenter vi naturligvis selv i hele landet.